vrijdag 25 augustus 2023

Wilde natuur – Duiker onder Leuvense Vaart

 

"Duiker" onder de Leuvense Vaart na afwerking
"Duiker" onder de Leuvense Vaart na afwerking

Nog nooit heeft de mens zoveel grond versleept als de laatste decennia. In Mechelen alleen al gaat het om enorme hoeveelheden. Denk maar aan de enorme putten die werden gegraven voor de aanleg van parkeergarages en, meer recentelijk, de enorme bouwwerken op de voormalige gronden van ziekenhuizen, bedrijven en andere terreinen, zoals de kometsite, de stationsbuurt, het keerdok en nog zoveel andere projecten. Mechelen lijkt wel één grote bouwput.

Na de werken verschijnen er nieuwe plantensoorten
Na de werken verschijnen er nieuwe plantensoorten

 
Wat er met al die grond gebeurt weet ik niet. Maar na de bouwwerken werd er weer grond aangevoerd om putten te vullen, plantenbakken en grasveldjes aan te leggen, bomen te planten enz. Die grond is een mengeling van verschillende grondsoorten en zoals in elke grond, zitten daar heel wat zaadjes in van wilde, maar ook van andere planten (grond afkomstig van plantencentra, containerparken, enz).


Korenbloem in verschillende kleurvariëteiten
Korenbloem in verschillende kleurvariëteiten

Op de grens van Mechelen en Hofstade loopt de Barebeek. In het voorjaar hebben ze daar een nieuwe “Duiker” aangelegd om de Barebeek onder de Vaart te laten lopen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Duiker_(waterbouwkunde)

Daar kwamen graafwerken aan te pas en die afgegraven grond werd afgevoerd, wellicht omdat er geen plaats was om de grond ter plaatse op te stapelen. Na de werken moest er nieuwe grond aangevoerd worden om de putten weer te vullen en plots zie je nieuwe vegetatie verschijnen.  Je ziet dezelfde planten aan beide kanten van de Vaart op de plaats van de werken.

Zo zien we korenbloemen in verschillende kleurvariëteiten, pluimgierst, bonte leeuwenbek in alle mogelijke kleuren, papegaaienkruid, perzikkruid-beklierde duizendknoop, melganzenvoet en bijvoet.

 

Papegaaienkruid
Papegaaienkruid

Pluimgierst
Pluimgierst

Korenbloem, bonte leeuwenbek, melganzenvoet, distel, weegbree...

Korenbloem, bonte leeuwenbek, melganzenvoet, melkdistels, weegbree...


Geen opmerkingen: