zaterdag 16 september 2023

Hop (Humulus lupulus)

Engels: Hop
Frans: Houblon
Duits: Hopfen

Hop is een overblijvende plant uit de Hennepfamilie (Cannabaceae).


Hop
Hopplant voor de fietstunnel onder de spoorweg (Zandpoortvest)
 

Hop: beschrijving

Hop is een kruidachtige slingerplant die over andere struiken en bomen in bossen groeit, maar inmiddels ook muren in een stedelijke omgeving weet te koloniseren. Het is een licht minnende soort. We herkennen hop vooral aan de hopbellen.

De jonge scheuten van hop verschijnen in het vroege voorjaar. Ze slingeren zich om elkaar heen, of ze zoeken steun bij andere struiken en bomen in de buurt om zo omhoog te klimmen. Een hopplant kan gemakkelijk 4 à 5 meter hoog kruipen.

De lang gesteelde bladeren zijn handvormig.

Bladeren van hop
Bladeren van hop


De bloei loopt van juli t/m september. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Bij de mannelijke hopplant zie je tijdens de bloei op elke steel slechts één bloem, bij de vrouwelijke bloeiwijzen staan aan het eind van de pluimstelen aartjes met meer bloemen.

Vrouwelijke hopplant in bloei
Vrouwelijke hopplant in bloei

Hieruit ontwikkelen zich de karakteristieke eivormige vruchtkegels, die we kennen als hopbellen. In augustus/september zie je ze aan de vrouwelijke plant hangen.

Hopbellen
Hopbellen

 

Hop: culinair

Hopbellen worden als conserveermiddel en als smaakmaker gebruikt bij het brouwen van bier. Hopbellen werden al sinds de 9de eeuw gebruikt om bier te kruiden. Bij het kweken zijn mannelijke planten niet gewenst, want men wil niet dat er zaden worden gevormd. Het zaad benadeelt namelijk de smaak.
De blaadjes en jonge scheuten zijn eetbaar. Hopscheuten zijn zelfs erg populair en staan bekend als een culinaire sensatie. Ze worden gegeten als asperges en zijn erg prijzig omdat het plukken een arbeidsintensieve klus is. Van de hopbellen kan je ook thee maken.

Hop in de kruidengeneeskunde

De bittere geurstof uit de klieren van hopbellen is een kalmerend en maagversterkend geneesmiddel. De stoffen in de plant die op hennep lijken verklaren dit. Ze werden vaak in een kussensloop gestopt tegen slaapproblemen.

Bronnen:

https://www.ecopedia.be/planten/hop
https://www.floravannederland.nl/planten/hop/
https://wilde-planten.nl/hop.htm
https://www.stadsplanten.nl/2020/03/hop/

 

Geen opmerkingen: