woensdag 20 september 2023

Heggenduizendknoop (Fallopia dumetorum)

Heggenduizendknoop behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonacea).

Engels: Copse Bindweed
Frans: Renouée des haies
Duits: Winden-Knöterich

Heggenduizendknoop: beschrijving

Deze eenjarige, inheemse plant is een vrij onopvallende klimplant die in de nazomer bloeit..


Heggenduizendknoop


Hij klimt omhoog tegen andere planten, struiken, rasters of hekken. De stengels kunnen meters lang worden en zo, als een deken over de andere vegetatie heen liggen.
De plant is te vinden op droge, voedselrijke grond, aan bosranden, in struikgewas, in ruigtes.

Duizendknopen zijn te herkennen aan de tuitjes op de stengel bij iedere knoop, waardoor de knopen extra geaccentueerd worden.

De bladeren hebben een lange bladsteel, ze zijn driehoekig van vorm, hebben een spitse top en een afgeronde pijlvormige voet.


Opgelet: Heggenduizendknoop groeit vaak samen met andere klimplanten zoals wingerd.  In dat kluwen van bladeren is het blad van heggenduizendknoop niet altijd goed te herkennen.  Let goed op de vorm van het blad om de soort te determineren.


Bladeren van heggenduizendknoop
Bladeren van heggenduizendknoop


De bloemen zijn onopvallend wit tot iets rossig. Ze groeien in een tros. De bloemdekslippen omsluiten een driehoekig zwart zaadje (nootje) dat aan een klein beukennootje doet denken.


Vruchtjes van heggenduizendknoop
Vruchtjes van heggenduizendknoop

Heggenduizendknoop lijkt sterk op Zwaluwtong, een duizendknoop die veel in de duinen voorkomt. De bloemsteel van de Heggenduizendknoop is 5-8 mm lang, die van de Zwaluwtong 1-3 mm. Verder is de bloemsteel geleed. Bij Heggenduizendknoop zit de geleding dicht bij de aanhechting met de steel, bij de zwaluwtong zit de geleding boven het midden, dus dicht bij de vrucht.


Bronnen:

https://www.floravannederland.nl/planten/heggenduizendknoop
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heggenduizendknoop
https://wilde-planten.nl/heggenduizendknoop.htm
https://www.yavannah.nl/detailpagina.php?groep=wilde_planten&soortnaam=heggenduizendknoop&lat=Fallopia%20dumetorum&soortid=666&catid=13&s=1

 

Geen opmerkingen: