maandag 28 augustus 2023

Hazenpootje (Trifolium arvense)

Hazenpootje valt vooral op door de langwerpige, zachtharige bloemhoofdjes. Het lijken wel wattenbolletjes. De naam ‘hazenpootje’ zou daar trouwens naar verwijzen.
Hazenpootje hoort bij de Vlinderbloemenfamilie (Papillionaceae).

Engels: Hare's-foot Clover
Frans: Trèfle des champs
Duits: Hasen-Klee.

Hazenpootje: beschrijving

Hazenpootje is een één- of tweejarige inheemse klaversoort. Zoals de meeste vlinderbloemigen kan hazenpootje stikstof uit de lucht omzetten naar nitraat. Dit gebeurt in wortelknolletjes, waarin bacteriën leven, die deze taak op zich nemen.

Hazenpootje groeit vaak als pionier op zonnige, open plaatsen met een lage en niet te dichte grazige vegetatie. Hij is vaak te vinden aan de rand van akkers en graslanden, in bermen, heide, langs spoorwegen, op industrieterreinen en haventerreinen. In Mechelen kan je hem onder meer vinden langs de oevers van de Dijle, op de terreinen van Perron M en langs de fietsostrade.


Hazenpootje
Hazenpootje

De zaden kiemen in het voorjaar en dan groeit de plant uit met liggende tot opstijgende stengels. De plant wordt 5 tot 30 cm hoog en heeft een behaarde, gevulde stengel. Deze stengels en de bladeren zijn sterk behaard met aanliggende haren, waardoor de bladeren een grijs tot viltig uiterlijk krijgen. De samengestelde bladeren hebben korte steeltjes en bestaan uit drie deelblaadjes met een gave rand.

Blad en bloem van hazenpootje
Blad en bloem van hazenpootje


Hazenpootje bloeit van juli tot de herfst met witachtige, later roodachtige bloemen. De bloeiwijze is een hoofdje. De bloemen zijn cilindervormig met lange grijze haren. Ook de bladeren en de stengel zijn grijs behaard. Daardoor krijgen de bloemen een donzig uiterlijk. De vrucht is een peul met één zaadje. 

Hazenpootje heeft zich over grote delen van de wereld verspreid en wordt daar vaak beschouwd als onkruid.


Bloem van hazenpootje
Bloem van hazenpootje

Hazenpootje in de kruidengeneeskunde

Kompressen gedrenkt in thee van de plant kunnen gebruikt worden om de wondgenezing te bevorderen. Ook kun je met thee gorgelen en je mond spoelen, wat zou helpen tegen een schorre stem of ontstekingen in de mond.

Hazenpootje: andere toepassingen

De plant is erg geschikt voor droogboeketten.
De zaden kunnen als vogelvoer worden gebruikt.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hazenpootje
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Hazenpootje
https://www.floravannederland.nl/planten/hazenpootje
https://wilde-planten.nl/hazenpootje.htm
https://www.stadsplanten.nl/2021/10/hazenpootje-zo-donzig-en-aaibaar/

Geen opmerkingen: