dinsdag 29 augustus 2023

Bosrank (Clematis vitalba)

Bosrank is een vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Engels: Traveller's Joy
Frans: Clématite des haies
Duits: Gewöhnliche Waldrebe

De Nederlandse naam verwijst naar het feit dat de stengels van bosrank struiken, bomen en voorwerpen helemaal kunnen bedekken. Dit komt doordat de bladstelen, als ze in aanraking komen met een andere plant of voorwerp, gaan slingeren. Op die manier komt de plant steeds hoger in de vegetatie. De Engelse benaming van "old mans beard" verwijst naar de zilvergrijze vruchtpluizen.


Bosrank langs de Leuvense Vaart
Bosrank langs de Leuvense Vaart

Bosrank: beschrijving

De bosrank is een houtige klimplant die vooral voorkomt in bossen en kreupelhout op kalkhoudende gronden. Je vindt hem echter ook tegen muren en langs spoorwegen.  Het is een echte kalkindicator.

De stengel kan tot 6 cm dik worden, de lengte kan tot 30 meter bedragen. Vooral in de herfst en de winter, als de pruikige vruchten heel goed opvallen, kun je de bosrank gemakkelijk herkennen.

Een blad bestaat uit drie tot negen gesteelde blaadjes. De rand van die vrij grote deelblaadjes kan gaaf of gekarteld zijn.

Tijdens de bloei valt de plant op door zijn tamelijk grote witte bloemen. De witte bloemen staan in pluimen. De bloemen hebben een doorsnede van 2 cm en verspreiden een onaangename geur.

Bloemen van de bosrank
Bloemen van de bosrank

Aan het eind van de bloei zie je het stamperhoofdje uitgroeien tot een pruikebol: de vele dopvruchten hebben een lange uitloper die bezet is met haren. Deze opvallende vruchten sieren de bosrank tot in de winter. Verspreiding gebeurt door de wind.

 

Pluimige vrucht van bosrank
Pluimige vrucht van bosrank

De plant is giftig en kan huidinfecties veroorzaken.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosrank
https://www.floravannederland.nl/planten/bosrank
https://wilde-planten.nl/bosrank.htm

 

Geen opmerkingen: