donderdag 31 augustus 2023

Luzerne (Medicago sativa)

Engels: Lucerne
Frans: Luzerne
Duits: Luzerne

Luzerne is een vaste plant die tot twaalf jaar oud kan worden. De plant beschikt over een diep en krachtig ontwikkeld wortelsysteem dat zich tot 4,5 m kan uitstrekken. Hierdoor kan de plant droogten overleven. Met een hoogte tot 1 m en trosjes kleine paarse bloemen lijkt de plant op klaver.

Luzerne is inheems in Europa en wordt wereldwijd verbouwd als veevoer.


Luzerne
Luzerne

 

Luzerne: beschrijving

Zoals andere soorten uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) heeft de plant het vermogen om met behulp van bacteriën stikstof te binden. Vanwege die eigenschap en het gebruik als veevoeder, werd de plant massaal aangeplant vanaf de 17de eeuw.

Tegenwoordig vind je luzerne, behalve op akkers en in graslanden, op spoor-, industrie- en stortterreinen en op opgespoten zandvlakten en nieuw aangelegde of verzwaarde dijken.

De bladeren zijn klein en bevatten drie deelblaadjes. De drie deelblaadjes hebben aan de top een paar scherpe tandjes, de rest van de bladrand is gaaf.

Blad van luzerne
Blad van luzerne


De bloei loopt van Juni t/m september. De bloeiwijzen bestaan uit trossen met veel bloemetjes. Ze zijn blauwachtig wit tot diep paarsblauw en worden 0,6 tot 1,2 cm groot. (Bij kruisingen van luzerne met sikkelklaver zijn de bloemen groen of geel-paars gevlekt. Sikkelklaver heeft gele bloemen.)

 

Bloem van luzerne
Bloem van luzerne

De peulvruchten die later uitgroeien uit het vruchtbeginsel zijn spiraalvormig met gemiddeld 2-3 windingen.

Vrucht van luzerne
Vrucht van luzerne

Luzerne: culinair

Luzerne is een oud voedergewas. In onze gewesten wordt luzerne hoofdzakelijk gedroogd voor de productie van veevoer. Luzerne kiemt het hele jaar door. De kiemende zaden worden door mensen gegeten en zijn bekend onder de naam Alfalfa.

Luzerne in de kruidengeneeskunde

De bladeren van Luzerne werden gebruikt tegen bloedarmoede en bloedverlies en bovendien zouden ze helpen bij kalkvorming.

Vergelijkbare soorten

Andere planten met paarse trossen vlinderbloemen zijn vogelwikke, stijve wikke en bonte wikke. Hoewel het ook vlinderbloemen zijn, zijn de bloemen van de wikke-soorten anders van vorm en smaller dan de bloemen van luzerne. Verder staan ze binnen 1 tros nagenoeg allemaal dezelfde kant op. Dat is bij luzerne niet het geval.

Bonte luzerne is een bastaard van Sikkelklaver (gele bloemen) en Luzerne. Door kruisingen met één of beide ouders krijg je allerlei kleurvariaties.

Bronnen:

https://www.floravannederland.nl/planten/luzerne
https://nl.wikipedia.org/wiki/Luzerne
https://wilde-planten.nl/luzerne.htm
https://wildebloemen.info/pages%20bloemen/L/luzerne.php/?full=1


Geen opmerkingen: