donderdag 24 augustus 2023

Herfsthangmatspin (Linyphia triangularis)

Herfsthangmatspin
Herfsthangmatspin

Herfsthangmatspin: beschrijving

De herfsthangmatspin behoort tot de familie van de hangmatspinnen. De vrouwtjes worden 5 tot 6,6 mm groot, de mannetjes 4,6 tot 6 mm. Het achterlijf heeft een bruin bladpatroon. De spin komt vrij algemeen voor.  In 2014 was dit de spin van het jaar.

De herfsthangmatspin is te herkennen aan de driehoekige tekeningen op het achterlijf en de donkere stemvorkvormige tekening op het kopborststuk (het voorste gedeelte van het spinnenlichaam). Omdat de spin bijna altijd onderste boven hangt zijn deze kenmerken echter moeilijk te zien. 


Herfsthangmatspin verzorgt haar web
Herfsthangmatspin verzorgt haar web

Hangmatspinnen weven een karakteristiek web, waaraan ze hun naam danken. Het bestaat uit een horizontaal, matachtig gedeelte, dat via een dradenconstructie langs boven en onder is opgespannen. Aan de bovenkant lopen één of meer struikeldraden. Een insect dat daar tegenaan vliegt valt naar beneden op het kleverige web. De spin volgt de trillingen die de prooi in het web veroorzaakt en kruipt tot onder de plek waar de prooi zich bevindt. Van daaruit injecteert ze gif in de prooi. Het gif doodt de prooi, maar bevat ook enzymen die van de inhoud van de prooi een soort soep maakt, die de spin gemakkelijk kan opslurpen. Het gif is ongevaarlijk voor de mens.



Herfsthangmatspin
Herfsthangmatspin

De vrouwtjes lokken rond september de mannetjes naar hun web om te paren. Dit gebeurt via seksferomonen. In tegenstelling met vele andere spinnen blijft het mannetje in de buurt van het web om zijn partner bij te staan.

Bovenstaande foto's werden genomen in mijn (stads)tuin.

Bronnen:

https://www.natuurpunt.be/nieuws/herfsthangmatspin-europese-spin-van-het-jaar-2014-20140127
https://www.spiderspotter.com/nl/soorten/hangmatspinnen


Geen opmerkingen: