woensdag 23 augustus 2023

Moederkruid (Tanacetum parthenium)

Terwijl ik nog treur over de uitgetrokken bloem op het voetpad voor mijn huis, ontdekte ik een straat verder een bundel bloemen, waarvan ik eerst dacht dat het kamille was. Ik ging toch even dichterbij kijken en moest mijn gedacht herzien. Het bleek moederkruid te zijn. De bladeren van kamille zijn namelijk veel fijner verdeeld.

Moederkruid
Moederkruid


Moederkruid behoort tot de Composietenfamilie (Asteraceae).

De botanische naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oud-Griekse woord athanasia (onsterfelijk). Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Parthenium betekent " maagd of jonkvrouw".

Engels: Feverfew
Frans: Grande Camomille
Duits: Mutterkraut

Moederkruid: beschrijving

Moederkruid is een overblijvende, sterk aromatische plant van 30 tot 60 cm hoog. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Je ziet ze vooral in stedelijke gebieden. In tuinen zie je soms als sierplant. Er bestaan verschillende cultivars van de plant.

De veervormig ingesneden, vaak geelgroene bladeren staan verspreid aan de enigszins behaarde, bovenaan sterk vertakte stengels.


Blad van moederkruid
Blad van moederkruid

De bloeiperiode loopt vanaf juni tot en met september.
De op margrieten lijkende bloemhoofdjes van 1,5 tot 2,5 cm hebben een geel hart van buisbloemen met aan de rand witte, omgekeerd eironde straalbloemen. 

 

Bloemen van moederkruid
Bloemen van moederkruid

Moederkruid: culinair

De bladeren zijn eetbaar. Je kan ze rauw of gestoofd eten. Je kan er ook thee van maken.

Moederkruid in de kruidengeneeskunde

Moederkruid wordt sinds de oudheid medicinaal gebruikt, onder meer om weeën op te wekken en kraamvrouwenkoorts te bestrijden. Hieraan dankt het zijn Nederlandse naam. Tegenwoordig wordt het nog wel gebruikt als geneeskruid tegen migraine.

De Griekse arts Dioscorides gebruikte moederkruid 50 jaar na Christus bij de behandeling van hoofdpijn en ontstekingen.

Rembert Dodoens beveelde in 1554 een afkooksel aan, als een pap of pleister aangebracht op de onderbuik van kraamvrouwen, voor het afdrijven van "nageboorten en de dode vruchten".

De bloemen van moederkruid hebben geen therapeutische werking, maar geuren sterk. Insecten mijden deze geur waardoor moederkruid ook als een natuurlijke insectenbestrijder in tuinen kan gebruikt worden.

Bronnen:

https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/moederkruid.html
https://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/M/moederkruid.php
https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-k-z/tanacetum-parthenium-moederkruid/
https://wilde-planten.nl/moederkruid.htm


Geen opmerkingen: