donderdag 10 augustus 2023

Melganzenvoet (Chenopodium album)

Engels: Lamb's Quarters
Frans: Chénopode blanc
Duits: Weißer Gänsefuß

Melganzenvoet, Chenopodium album L., is een eenjarige plantensoort uit de Amarantenfamilie (tot voor enige jaren was de soort nog ingedeeld in de Ganzenvoetfamilie).  De Nederlandse naam heeft hij te danken aan de bladeren die op ganzenvoeten zouden lijken.


Melganzenvoet op pas omgewoelde grond
Melganzenvoet op pas omgewoelde grond

In een stedelijke omgeving kan je de plant overvloedig vinden op pas omgewoelde gronden of ruigten. Ook in plantenbakken komt de plant voor. De zaadjes zitten in de aarde, waarmee die bakken worden opgevuld. In de zomer kan de plant zo snel groeien dat, aangeplante bloemen, volledig overwoekerd worden.

Melganzenvoet: beschrijving

De grijsgroene planten kunnen zich ontzettend snel op braakliggende grond ontwikkelen. Ze zijn vaak de dominante soort op dat soort gronden. Als de grond in de jaren volgend onaangeroerd blijft, dan neemt haar aandeel in de vegetatie spoedig af. Het is een echte pioniersplant.  De soort is vanuit Europa en Midden-Azië over de gehele wereld verspreid. 

De plant kan tot 150 cm hoog worden. De gegroefde stengel is vaak roodachtig en kan op latere leeftijd enigszins verhouten. De heldergroene bladeren staan verspreid langs de stengel. De bladeren zijn gaafrandig of sterk bochtig getand en langwerpig, ei- of ruitvormig.  Het blad is zeer variabel van vorm.

De bladeren maken aan de onderkant witachtige kristallen, wat ze een meelachtige indruk geeft.


Melganzenvoet
Melganzenvoet

De melganzenvoet bloeit in schijnaren die een tros vormen. De bloeitijd is van juli tot de herfst. De bloem is groenachtig en onopvallend.


Bloemen van melganzenvoet
Bloemen van melganzenvoet
 

De vrucht is een nootje. Het tot 1,6 mm brede, platte bruine of zwarte zaad is glanzend en heeft een fijn gestreepte zaadhuid. Een plant kan tot 900.000 zaden produceren. Melganzevoet is een lichtprikkelkiemer en de zaden blijven ten minste vijf jaar kiemkrachtig. Een lichtkiemer is een plant, waarvan het zaad alleen kiemt onder invloed van licht.

Melganzenvoet: culinair

De zaden werden in de prehistorie al gebruikt als voedsel. De man van Tollund, die circa 350 v.Chr leefde, had onder meer zaden van deze plant in zijn maag. En in het leger van Napoleon Bonaparte voegde men gemalen zaden van melganzenvoet toe aan het brood van de soldaten.

Het blad van de plant wordt vooral in de Himalaya nog gegeten als groente. De zaden bevatten olie, waardoor men na het vermalen geen bloem overhoudt, maar een dikke pasta. Je kan er brood van bakken.

Je kan de zaden van de melde niet alleen vermalen tot meel, je kan ze ook laten kiemen in een schaaltje of pot en zo genieten van een portie wilde kiemgroenten.

De bladeren kan je bereiden als spinazie of verwerken in een soep.

Melganzenvoet in de kruidengeneeskunde

De bladeren zijn effectief tegen worminfecties, ontstekingen, reuma en obstipatie. Uitwendig werd het kruid toegepast bij insectenbeten, zonnesteek, reuma en gezwollen voeten.

Een afkooksel kan worden gebruikt bij cariës (tandontsteking). De zaden werden gekauwd om urologische problemen zoals urineweginfecties te behandelen. Het sap van de stengel wordt ingezet bij sproeten en zonnebrand.

Het sap van de wortel werd aangewend bij diarree die gepaard gaat met ontsteking van de maag of darmwand. Als voedsel in poedervorm kan de menstruatiecyclus ermee worden onderdrukt.


Andere toepassingen

Melganzenvoet is vatbaar voor een groot aantal verschillende virussen en wordt gebruikt als toetsplant om na kunstmatige besmetting aan de hand van de vlekjes op het blad het virus te herkennen.

Ecologische tuinders gebruiken de plant ook wel om insecten als de bladmineerder aan te trekken, waardoor naastgelegen gewassen (zoals biet) met rust gelaten worden. Verschillende vogelsoorten, zoals vinkachtigen, mussen en duiven eten de zaden.


Van de groene bladeren kan een kleurstof worden gewonnen. De geplette wortels kunnen dienen als zeepvervanger.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Melganzenvoet
https://www.ecopedia.be/planten/melganzenvoet
https://www.floravannederland.nl/planten/melganzenvoet
https://velt.nu/nieuws/de-tuin-en-op-jouw-bord-melganzenvoet
https://wilde-planten.nl/melganzenvoet.htm
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/08/melganzevoet.html
https://bijvoettegemoet.com/melganzenvoet/

 

Geen opmerkingen: