zondag 10 september 2023

Moesdistel (Cirsium oleraceum)

Cirsium is afgeleid van het Grieks kirsion (een soort distel). Oleraceum betekent als groente gebruikt of in moestuinen groeiend.

Engels: Cabbage Thistle
Frans: Cirse maraƮcher
Duits: Kohldistel

Moesdistel is een inheemse, overblijvende plant. In Mechelen vind je de plant onder meer langs de Dijle richting Muizen. 

Moesdistel
Moesdistel


Moesdistel hoort bij de Composietenfamilie (Asteraceae)

Moesdistel: beschrijving

Moesdistel heeft een voorkeur voor zonnige of licht beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke en meestal kalkhoudende grond. De plant kan tot 150 cm hoog worden.

De dikke stengels zijn hol en gegroefd. De bleekgroene bladen staan wijd uit. De wortelbladen kunnen tot meer dan een halve meter lang worden. Ze zijn langwerpig en naar de voet geleidelijk versmald.

Blad van Moesdistel
Blad van Moesdistel

De stengelbladen zijn eirond, naar de voet versmald en dan weer verbreed tot een stengelomvattende voet. De bladrand is dubbel getand.

Stengelomvattend blad van moesdistel
Stengelomvattend blad van moesdistel

De bloemen groeien met twee tot zes dicht bij elkaar aan de stengeltop. De lichtgele tot geelachtig witte hoofdjes zijn 2½-4 cm.

Bloem van moesdistel
Bloem van moesdistel

De hoofdbloei loopt van juni t/m september.

Moesdistel: culinair

De bladeren hebben een koolachtige smaak. Jong kunnen ze rauw in salades verwerkt worden. Gehakte bladeren en de geschilde stelen kunnen in soepen en sauzen gebruikt worden. Ook de wortels kunnen gegeten worden.  Ze kunnen zowel geraspt in salades als gekookt gegeten worden.

De bloemen kunnen net als artisjokken gekookt gegeten worden.

Moesdistel in de kruidengeneeskunde

De thee van de wortels werd vroeger medicinaal gedronken bij reuma. De thee is ook als tonicum gebruikt bij suikerziekte.

Bronnen:

https://wilde-planten.nl/moesdistel.htm
http://www.natuur-keuken.nl/eten/moesdistel-een-zeer-gebruiksvriendelijk-wilde-groente/

Geen opmerkingen: