vrijdag 18 augustus 2023

Beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia)

Beklierde duizendknoop is een eenjarige plant uit het geslacht Duizendknoop.
Deze plant is erg moeilijk te onderscheiden van perzikkruid. Bovendien zijn er nog verschillende andere duizendknopen, die eveneens sterk gelijkend zijn.

In Mechelen vind je de plant als niet gewenst kruid in plantenbakken, langs de grote vijver in het Vrijbroekpark en op andere plaatsen waar recentelijk aarde werd verplaatst.

Engels: Pale Persicaria
Frans: Renouée à feuilles de patience
Duits: Acker-Ampferknöterich


Beklierde duizendknoop
Beklierde duizendknoop

Beklierde duizendknoop: beschrijving

Op de stengels zitten vaak rode vlekken en soms lopen de planten in hun geheel wat rood aan. De planten hebben langwerpige bladeren met vaak een halve maanvormige donkere vlek. De planten hebben tuitjes op de plek waar de bladeren aan de stengels staan.


Tuitje zonder wimpers
Tuitje zonder wimpers

In tegenstelling met perzikkruid lopen die tuitjes niet uit in haren of wimpers. Een belangrijk kenmerk van beklierde duizendknoop is dat de bovenste bladeren aan de onderzijde bezet zijn met klieren. Om dit te kunnen zien moet je een loep of macrolens gebruiken. De klieren zien eruit als putjes met in hun centrum een wratje.


Kliertjes op de bovenste bladeren van beklierde duizendknoop
Kliertjes op de bovenste bladeren van beklierde duizendknoop

De bloemen groeien in dichtbloemige schijnaren. Ze zijn roze, groen of groen-wit. De bloei loopt van juni t/m november. De plant is tweeslachtig.


Bloemen van beklierde duizendknoop
Bloemen van beklierde duizendknoop

De vruchtbeginsels groeien uit tot nootjes. De zaden van de beklierde duizendknoop worden door vogels en konijnen gegeten en daardoor ook verspreid.


Bronnen:

https://wilde-planten.nl/beklierdeduizendknoop.htm
https://www.floravannederland.nl/plantensoorten/families/duizendknoopfamilie/

 

Geen opmerkingen: