dinsdag 22 augustus 2023

Plakker (Lymantria dispar)


Plakker
Plakker

Een paar weken geleden trof ik deze nachtvlinder aan op een betonnen muurtje in de tuin. Ze is daar een paar dagen onbeweeglijk blijven zitten, waarna ze weer was verdwenen. Onder haar was een donkere plek. Die plek bleek een hoopje bedekt met kleine haartjes. In dat hoopje zaten tal van eitjes.

De plakker hoort bij de Spinneruilen.

De plakker – beschrijving

De plakker is een veelvoorkomende nachtvlinder. De plakker dankt haar naam aan de manier waarop de eitjes worden afgezet. Die worden meestal tegen een boomstam geplakt, waarna het vrouwtje het pakket bedekt met lichaamsharen.

De ruspen komen uit in de lente en eten vooral bladeren en naalden. Ze zijn niet echt kieskeurig.

De rups is behaard en okerkleurig en lijkt op een processierups. De jonge rupsen kunnen door de wind verspreid worden, dankzij de vele haren die hun lichaam bedekken. Gedurende twee tot drie maanden zal de rups zich vol eten. Volgroeide rupsen zie je vooral in de periode mei-juli. Ze bereiken een lengte van 5 tot 6 cm.

Rond eind juni of juli verandert de larve in een pop en hecht ze zich vast aan een boom in een soort vangnet. Zo’n 15 dagen later verschijnen de plakkers in volwassen vorm. Eenmaal volwassen stoppen ze met eten. De vlinders leven slechts enkele dagen.

Mannetjes en vrouwtjes verschillen sterk van elkaar.
Het mannetje heeft antennes die op vogelveren lijken. Hiermee kan hij feromonen opvangen die de vrouwtjes afscheiden. Hij is kleiner dan het vrouwtje en wordt hooguit zo'n 25 mm.

Het vrouwtje is tot 35 mm groot en heeft witte vleugels met donkere patronen. Ook haar lichaam is licht van kleur. Ze heeft fijne antennes.


Vrouwtje van de plakker
Vrouwtje van de plakker


Als vlinder bevat haar lichaam al de toekomstige eitjes. Ze zendt daarom feromonen uit om het mannetje aan te trekken. De vlinders paren en vervolgens gaat het mannetje onder de vleugels van het vrouwtje zitten. Zij legt nadien haar eieren – tussen de 100 en 800 – op de stam van de boom waarop ze zit, en bedekt ze met de irriterende haartjes van haar buik om ze te beschermen.


Hoopje met eieren van de plakker
Hoopje met eieren van de plakker

Vervolgens brengen de eieren de herfst en winter door op hun boom. De volwassen vlinders sterven.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Plakker_(vlinder)
https://www.natuurpunt.be/pagina/plakker-0
https://www.onzenatuur.be/soortenbank/plakker



 

Geen opmerkingen: