zondag 20 augustus 2023

Wilde natuur - Plantenbakken


Aanleg van een nieuwe plantenbak in Mechelen
Aanleg van een nieuwe plantenbak in Mechelen

In stedelijke gebieden vind je tal van verschillende milieus, maar de laatste jaren is er een specifiek milieu bijgekomen: de plantenbak.  Ik heb het hier niet over die plastieken bakken die we thuis gebruiken, maar over betonnen constructies die overal in het stad verschijnen. Vooral in straten, die worden heraangelegd, zijn ze alom tegenwoordig.  

Die bakken zijn uiteraard bedoeld om planten te huisvesten.  Ze worden daartoe gevuld met aarde, wellicht een mengeling van zand en compost.  Afhankelijk van waar die grond vandaan komt krijg je een variatie van wilde zaden die, van zodra ze licht zien, beginnen te kiemen.

Toen ik een tweetal weken geleden door de stad wandelde vielen mij de vele wilde planten op in die bakken. Wellicht was de groendienst in verlof en zagen deze snelle groeiers hun kans schoon om op te schieten. Ik besloot om deze wilde natuur eens nader te bekijken. 

Ik trof een veelheid aan wilde planten aan, onder meer: distels, melkdistels, brandnetel, melganzenvoet, doornappel, perzikkruid, beklierde duizendknoop, bijvoet, klein kruiskruid, vogelmuur, longkruid, knopkruid, zwarte nachtschade, zuring, geurloze kamille, venkel, fijnstraal, boerenwormkruid, madeliefjes en vele soorten grassen. 

Plantenbak in de Graaf Van Egmontstraat

In bovenstaande plantenbak zag ik naast de aangeplante soorten onder meer venkel (gele bloemen), reukeloze kamille (witte bloemen), zuring, perzikkruid-beklierde duizendknoop, kaasjeskruid en fijnstraal.  Vooral de grote aanwezigheid van venkel viel hier op.


Middenberm Hendik Speecqvest
Middenberm Hendik Speecqvest

Op de middenberm van de Hendik Speecqvest zag ik dan weer een aanplanting die volledig overwoekerd was door melganzenvoet.  Andere wilde planten waren onder meer korenbloem, perzikkruid-beklierde duizendknoop, knopkruid en verschillende grassen.


Plantenbakken aan het station
Plantenbakken aan het station

In de plantenbakken aan het station overheersten verschillende soorten grassen, melganzenvoet, knopkruid, perzikkruid-beklierde duizendknoop, zwarte nachtschade en zuring. 


Ravenbergstraat
Ravenbergstraat

In de Ravenbergstraat zijn tal van tegeltuintjes aangelegd.  Vooraan zie je een pompoenplant (of gelijksoortig) die bezit aan het nemen is van de daar geparkeerde fietsen. 

Plantenbak in de Hanswijkstraat
Plantenbak in de Hanswijkstraat

In de Hanswijkstraat staan verschillende bakken met daarin kleine boompjes.  Vogelmuur heeft verschillende van deze bakken volledig gekoloniseerd.

Plantenbak in de OLV-straat
Plantenbak in de OLV-straat

Ook hierboven een rijke variatie aan wilde planten.  Opvallende aanwezige is doornappel naast melganzenvoet, perzikkruid-beklierde duizendknoop, brandnetel, grassen, knopkruid, gewone melkdistel, zuring en zwarte nachtschade.

Plantenbak in de OLV-straat
Plantenbak in de OLV-straat

 Hierboven dezelfde soorten als reeds beschreven.

 

Plantenbak in de OLV-straat (aangeplant)
Plantenbak in de OLV-straat (aangeplant)

In tussentijd zijn de mannen en vrouwen van de groendienst terug aan het werk gegaan en zijn vele plantenbakken weer veranderd in een verzameling exotische planten uit één of andere folder van een plantencentrum. De foto hierboven is hiervan een voorbeeld.

Toch zal de wilde natuur ook hier nooit helemaal verdwijnen. Van zodra de mensen van de groendienst zich hebben omgedraaid beginnen er weer nieuwe planten te ontkiemen. Door de werken van deze mensen zijn zaden, die onderin lagen, weer naar boven gekomen en kunnen zij, dankzij het licht, ontkiemen. En deze zaden worden aangevuld door zaden, die zich door de lucht verspreiden of aan de poten van onze huisdieren blijven plakken. Ook mieren zijn ijverige verspreiders van sommige zaden. Een week of twee verder staat de plantenbak weer vol wilde natuur en schreeuwen de cultivars luidkeels om hulp, vooraleer ze weer helemaal worden overwoekerd.


Wilde natuur in Mechelen
Wilde natuur in Mechelen

Epiloog:

Het is zonde dat er zoveel geld gaat naar de aankoop en het onderhoud van  exotische planten, terwijl er honderden inheemse planten zijn die minstens even mooi zijn en die veel minder onderhoud vragen. Bovendien produceren deze planten bloemen, waar vele van onze inheemse insecten van afhankelijk zijn.  En als je de planten ook in zaad laat komen (de meeste planten worden voordien al uitgetrokken), dan hebben onze zaadetende vogels ook nog eens voedsel om de winter door te komen.


1 opmerking:

Marc Willems zei

Prima artikel! Heel juist wat je besluit!